Hot!

Linzen koken

Linzen koken

Wil je graag linzen koken? In totaal duurt het koken van linzen ongeveer 45-60 minuten. Er zijn echter twee technieken die je toe kunt passen als je denkt aan linzen koken. Allereerst kun je de linzen laten weken gedurende vier uur tot een hele nacht. Dit is niet altijd nodig, maar het zorgt er wel voor dat het koken wat minder tijd in beslag neemt. Daarbij kun je de linzen zowel in warme gerechten gebruiken en opdienen maar ook in koude gerechten waarbij je kunt denken aan slaatjes. Linzen-kokenJe moet er wel aan denken dat de gekookte linzen maar een paar dagen houdbaar zijn. Als ze eenmaal verwerkt zijn, zijn de linzen langer of korter houdbaar naargelang het gerecht.

Hoe gaat het linzen koken in zijn werk?

Als je de linzen wilt koken dan is het belangrijk dat je weet hoe je dit uit moet voeren. Daar geven we je daar graag meer informatie over. Als je dit stappenplan volgt dan kun je in korte tijd de linzen koken en genieten van een heerlijke maaltijd.

 1. Je gaat eerst de linzen wassen en controleren of er geen slechte tussen zitten. Mocht dat zo zijn dan haal je deze er uit en zorg je er voor dat je alleen met de goede gaat werken.
 2. Je gaat nu de linzen laten weken, dat duurt ongeveer vier uur tot een hele nacht. Leg ze in het water en de rest gaat vanzelf.
 3. Je brengt vervolgens de linzen in het water aan de kook op een hoog vuur.
 4. Je moet hierbij de linzen ongeveer 45-60 minuten koken.
 5. Als de kooktijd voorbij is dat giet je de linzen af en dan verwerk je deze in het gerecht.

Variatie met linzen koken

Er zijn een aantal opties als je denkt aan linzen koken. Als je de tijd hebt dan zou je er voor kunnen zorgen dat de kooktijd verkort wordt en dan kun je voordat je naar bed gaat de linzen alvast in water leggen en deze dan laten weken. Dit hoeft niet, je kunt ook de volgende dag gewoon de linzen koken alleen duurt het dan wat langer. In principe maakt het niet zoveel uit, maar sommige mensen zijn er aan gewend dat zij de linzen eerst laten weten voordat zij de linzen koken. Om er achter te komen wat jij het meest prettig of lekkerst vindt, kun je het allebei een keer proberen en aan de hand daarvan kun jij de keuze maken wat jij gaat doen in het vervolg. Zorg er in ieder geval voor dat je alles klaar hebt staan voor linzen koken zodat je snel kunt beginnen. In de tijd dat de linzen koken kun jij de andere gerechten klaarmaken die je op gaat dienen bij de linzen. Zo gaat het allemaal aan een stuk door, neem daarom de tijd en zorg er voor dat je de tijd hebt om alles uit te proberen. Hierdoor kun jij de linzen koken wanneer je wilt en snel genieten van de heerlijke maaltijden die je hiermee kunt bereiden.

Linzen recepten

Linzen curry met kip

Heb je al eens heerlijke linzencurry met kip op? Dit is leuk om klaar te maken en nog eens lekker ook. Daarom gaan we je uitleggen hoe je dit recept gaat maken zodat jij het ook eens voor je gasten kunt bereiden. Je gaat nu de Hollandse linzen klaar leren maken op z’n Indiaas. Je kunt je nu laten verrassen. Het kan wel eens lekker pittig worden, maar ook dat kun je weer zelf sturen als je het gerecht klaar gaat maken. De linzencurry met kip is een hoofdgerecht, gericht op vier personen en bevat 555 kcal voedingswaarden. Je hebt ongeveer 20 minuten nodig om het geheel te breiden dus geniet er nu van en maak snel jouw eigen heerlijke linzencurry met kip klaar!

Ingrediënten linzen curry met kip

Als je linzencurry met kip klaar wil gaan maken dan heb je een aantal ingrediënten nodig. Deze hebben we voor je op een rijtje gezet:

 • 800 g linzen (blik à 400 g)
 • 400 ml kokosmelk (blik)
 • 1 ui
 • 300 g kipfilet (biologisch)
 • 3 el olijfolie
 • 100 g boemboe groene curry (bakje)
 • 600 g bladspinazie (zak à 300 g)

Zorg er voor dat je alles in huis hebt zodat je op tijd kunt beginnen met je heerlijke linzen recept!

Bereidingswijze linzen curry met kip

Je gaat genieten van de heerlijke linzencurry met kip, maar eerst maar eens zorgen dat je hem klaar hebt gemaakt en daarna wordt dat goed beloond met dat mooie gerecht. Volg onderstaande stappen en jij zet heerlijke linzencurry met kip op tafel voor jou en je gasten!

 1. Je neemt de linzen en deze doe je in een pan en dan voeg je hier de kokosmelk aan toe.
 2. Je moet dan het geheel tegen de kook aanbrengen.
 3. Je gaat nu de ui snijden in halve ringen.
 4. Dan snijd jij de kip in stukjes.
 5. Nu is het tijd om de olie in een wok te verhitten en dan ga je de ui drie minuten roerbakken.
 6. Daar voeg je dan de kip aan toe en deze ga je ook drie minuten roerbakken.
 7. Als dat klaar is doe je de boemboe en de linzen met kokosmelk erbij en breng aan de kook.
 8. Als laatste voeg je de spinazie in delen toe en laat al omscheppend slinken

Dit is het geheel wat je moet doen, dat valt toch reuze mee? Je kunt in korte tijd deze heerlijke linzencurry met kip op tafel zetten en opdienen. Je gasten zullen echt heerlijk smullen dus zorg er voor dat je alles klaar hebt staan zodat jij in korte tijd dit heerlijke recept kunt maken. In het begin even goed in de gaten houden wat je wanneer moet doen en als je het vaker klaar hebt gemaakt, dan gaat het allemaal vanzelf en kun je ook meer afwisselen door er zelf wat aan toe te voegen en wat te experimenteren!


Linzen chili met guacamole en bruine rijst

Er zijn diverse soorten gerechten waar je linzen in kunt verwerken om een lekkere maaltijd ervan te kunnen maken. Vandaag staat het recept linzen chili met guacamole en bruine rijst op het menu. Dit recept is bedoeld voor vier personen en voor de bereiding heb je 60 minuten voor nodig. Neem er goed de tijd voor zodat jij een lekkere maaltijd op tafel kan zetten.

Ingrediënten en benodigdheden

De benodigdheden die je erbij moet halen zijn een hapjespan, vergiet en een vork.
De ingrediënten die je in huis moet halen gaan als volgt:

 • 300 gram zilvervliesrijst
 • 2 rode uien
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 winterwortel
 • 25 ml olie
 • 800 gram linzen uit een blik
 • 1 blik tomaten die gepelt zijn
 • 1 pot rode paprika die gegrild zijn
 • 200 ml bouillon (groente)
 • 2 stuks kaneelstukjes
 • 1 eetlepel cacaopoeder
 • 2 steranijs
 • 2 stuks avocado’s
 • 1 bosje koriander

Bereidingswijze

 1. Je doet water in een pan en brengt dit aan de kook waarna je een beetje zout aan toevoeg en de zilvervliesrijst. Dit ongeveer 8 minuten lang tot het gaar is.
 2. Je pelt de rode uien waarna je ze vervolgens snippert. Pel vervolgens ook de knoflook en snijd deze fijn. Snijd ook de wortel en de paprika in reepjes.
 3. Verhit de pan met de olie en fruit dit met knoflook, dit is de helft van de ui. Voeg vervolgens ook de wortel toe en bak deze mee.
 4. Spoel daarna de linzen waarna je ze uitlekt die je dan ook in de pan doet. Voeg de tomaten en de paprika toe. Blus dit vervolgens af met de bouillon en breng dit aan de kook.
 5. Voeg daarna de kaneelstokjes, de cacaopoeder en de 2 steranijs toe. Laar dit voor ongeveer 20 minuten lang op laag vuur pruttelen. Verwijder de kaneelstokjes en ook de steranijs.
 6. Door wat zout en peper toe te voegen breng je de linzen chili zo op smaak.
 7. Maak de avocado’s school waarna je het vruchtvlees met een vork prakt. Snijd vervolgens de tomaat in kleine blokjes. Voeg dit daarna met de rest van het ui en sam van de halve limoen aan de avocado toe. Voeg hierbij wat peper en zout.

Severen

Nu je klaar bent met de bereiding van de linzen chili met guacamole en bruine rijst kun je de maaltijd gaan serveren. Dit doe je als volgt:

 • Schep de rijst en de chili op in een bord, het liefst diep.
 • Garneer dit met de blaadjes koriander
 • Serveer dit alles met de guacamole

Ziezo je hebt een heerlijke maaltijd op tafel gezet. Nu nog even iedereen aan tafel roepen en tast toe!


Dahl met rode linzen

Een van de vele recepten waar linzen in worden verwerkt die wij aanbevelen is dit het recept voor dahl met rode linzen. Dit recept is bedoeld voor vier personen en de bereidingstijd is rond de 30 minuten. Hieronder staan de ingrediënten, benodigdheden en het stappenplan hoe je deze lekkere maaltijd kunt bereiden.

Ingrediënten

De benodigdheden zijn een grove rasp en een blender of staafmixer. Als het goed is heb je dit al in huis dus het enige wat je daarvoor hoeft te doen is ze erbij te halen en eventueel eerst schoon maken. De ingrediënten die je nodig hebt zijn:

 • 300 gram rode linzen
 • 2 bouillonblokjes (groente)
 • 1 ui
 • 3 teentjes knoflook(groot)
 • Olie voor het bakken
 • 2 theelepels komijnpoeder
 • 2 theelepels kerriepoeder
 • ½ theelepel cayenne poeder
 • 3 rijpe tomaten
 • 1 courgette

Bereidingswijze

 1. Voor de bouillon breng je het water aan de kook waarna deze blokjes oplossen. Pel de ui waarna je die gaat snipperen. Pel de knoflook waarna je die gaat raspen.
 2. Je verhit in de pan wat olijfolie waarna je de ui en de knoflook fruit. Vroeg vervolgens de komijn en kerrie poeder toe en de peper waarna je dit voor ongeveer 3 minuten lang meebakt.
 3. Snijd ook nog de tomaten in stukjes waarna je ze in de pan toevoeg. Schenk daarbij de bouillon en voeg de linzen toe. Kook dit voor ongeveer 15 tot 20 minuten lang totdat ze goed gaar zijn.
 4. In de tussentijd schil je de wortels waarna je ze op een rasp gaat raspen. Snijd in lange slierten in de lengte de courgette.
 5. Je pureert vervolgens de soep met de mixer waarna je de linzen kapot maakt en dat zorgt ervoor dat de soep gaat binden. Het moet geen gladde soep worden.
 6. Voeg daarna de wortel toe en kook vervolgens de soep nog voor even 2 minuten lang door.
 7. Voeg voor het grootste gedeelte de slierten courgette toe en breng dit op smaak door een kleine toevoeging van zout en peper.

Severen

Nu je klaar bent met het bereiden van een lekkere dahl met rode linzen kun je je maaltijd op tafel zetten waarna je iedereen aan tafel roept waarmee je zo dadelijk lekker samen gaat eten. Tast toe en eet smakelijk!