Hot!

Haute couture

Haute couture

Haute couture is een Frans woord voor hoge naaikunst of kleermakerskunst. Haute couture wordt vaak omschreven als fancy. Het is mode van de beste kwaliteit. De kleding wordt op maat gemaakt van de drager. Er is dan 1 of enkele exemplaren van de kledingstukken. Alle haute couture kledingstukken worden handgemaakt met de beste kwaliteit materialen met de beste technieken. 

Bekendste designers

Er zijn enkele namen die in de top van de wereld staan op het gebied van haute couture. De meest bekende designers zijn Christian Dior, Chanel, Dolce & Gabbana, Jean-Paul Gaultier, Giorgio Armani, Gucci, Balenciaga, Prada, Yves Saint Laurent, Versace & Stella McCartney.

Mart Visser

Mart Visser is een modeontwerper en komt uit Nederland. Hij is opgegroeid in Sleeuwijk en deed zijn opleiding Modeacademie Montaigne aan de Hogeschool Amsterdam. In Kopenhagen heeft hij de opleiding Saga International Design Centre gevolgd. In 1993 heeft Mart Visser zijn eerste haute couture collectie gedebuteerd. Sindsdien komt hij op iedere 2 jaar met een nieuwe haute couture collectie. Hij heeft ook schoenen, tassen en brillen ontworpen naast kleding. 

Mart Visser heeft een eigen online webwinkel en verkoopt daarop zijn kledingstukken. Ook heeft hij een concept store en daarbij krijgt een klant ook een persoonlijk stylingadvies van hem.

Iris van Herpen

Iris van Herpen is een modeontwerpster uit Nederland. Zij is geboren in het dorpje Wamel. Zij heeft op het ArtEZ gezeten in Arnhem. Iris van Herpen liet haar haute couture collectie zien tijdens de Amsterdam International Fashion Week, London Fashion Week en PAris Haute couture week. Zij heeft prijzen gewonnen met haar ontwerpen. In 2009 heeft ze 2 Dutch Design Awards gewonnen. In 2010 heeft ze de Mercedes-Benz Dutch Fashion Award gewonnen. In 2011 werd door TIME Magazine bekendgemaakt dat de 3D-jurk van Iris van Herpen tot 1 van de 50 beste uitvindingen van het jaar. Ook in 2011 heeft Iris van Herpen haar ontwerpen tentoongesteld bij het Chambre Syndicale de la Haute Couture.

Ook heeft Iris van Herpen een eigen site, waar zij haar ontwerpen laat zien. Op de site kun je accessoires kopen zoals riemen en sjaals.

TextielMuseum

In Nederland hebben wij een museum waar haute couture te zien is. Het TextielMuseum is gevestigd in Tilburg, Noord-Brabant. Dit museum is in 1958 opgericht. Het TextielMuseum heeft unieke tentoonstellingen staan in de categorie van kunst, design, mode en erfgoed.In 2017 won het TextielMuseum de Museumprijs van de BankGiro Loterij in het gebied van mode & design. In 2018 werd het TextielMuseum bekroond met de internationale Best in Heritage Award met hun unieke concept van het museum. 

The Art of Lace

In de mode tentoonstelling “The Art of Lace” krijgen bezoekers een speciaal kijkje achter de schermen van haute couture. Er staan meer dan 40 couturestukken tentoongesteld van bekende merken. Denk bijvoorbeeld aan Chanel, Dior, Balenciaga, Louis Vuitton, Alberta Ferretti, Jean Paul Gaultier, Maison Margiela, Schiaparelli, Yiqing Yin en Iris van Herpen. Deze tentoonstelling was tot 6 september 2020 te zien.

Tags: