Hot!

Globusgevoel

Globusgevoel

wat houdt globusgevoel in?

Het gevoel dat je een brok in je keel hebt terwijl dat in het werkelijkheid helemaal niet zo is wordt ook wel globusgevoel genoemd. Vel patiënten zijn hier angstig voor, maar gewoonlijk is het een argeloos probleem. Bij sommige mensen is het zo extreem ze moeite krijgen met ademhalen. Niet alleen het ademhalen wordt een probleem, maar ook slikken word steeds moeilijker, waardoor je eetlust vermindert. Ruis in het stemgeluid en een kriebelgevoel kunnen samengaan met globusklachten, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Het brokgevoel zit gewoonlijk ter hoogte van het strottenhoofd. Waardoor een aandrang ontstaat om steeds je keel te schrapen, te kuchen of redelijk vaak te slikken. Hierbij kan continu wel wat slijm aangemaakt worden. Van een brokgevoel word gesproken als er geen lichamelijke uitwijking gevonden word die de aanklacht kan uitleggen. Als er wel sprake is van een lichamelijke bewogenheid, dan zal de last van een brok in de keel zich aandoen bij het middageten en kan de keelgeluid schor of hees zijn. Wat voor uitwijkingen dit kunnen zijn, wordt nog uitgelegd.

oorzaken van het globusgevoel

⦁ Glubusklachten kent wel meer dan 1 oorzaak het kan namelijk verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaken van globusklachen zijn:
⦁ Een niet normale spieractiviteit of lichtgeraaktheid van de slokdarm.
⦁ Een bovenzinnelijk oorzaak: uitdroging van de keel door te veel stress, angstgevoel, bedroefdheid, boosheid of een andere blijvend emotie.
⦁ frequent slikken of door een verhaaste ademhaling.
⦁ onjuiste stemgebruik
⦁ bovenmatig kuchen en schrapen van je keel.
⦁ Wanneer het gevoel traag begint, frequent present is en gedurende tijd steeds verergerd, dan kan het zo zijn dat er een andere oorzaak aan verbonden is. Hierbij kunnen we denken aan een ziekproces in de keel of de maag, waaronder het doorslikken van eten en daarna ook gewichtsverlies tot de ziekte verschijnselen behoren. Van belang is, dat je het besef hebt dat het globusgevoel gewoonlijk een momentele reactie is op spanning, gevoel, geprikkeldheid en het enkel in zeldzame gevallen deugdelijk is.

Niet goed voor de stembanden.

het schrapen van uw keel brengt meestal rechtstreeks een opluchting als u ongemak heeft van een beroerd gevoel in uw keel. toch kan het er op den duur voor gaan zorgen dat u frequent last krijgt van uw keel, want bijeenhalen en kuchen is niet goed voor uw stemorgaan. Want gedurende tijd dat u aan het kuchen ben slaan de stembanden immers tegen elkaar aan, hierdoor worden de stembanden rood en opgezwollen. Dit kan er voor zorgen dat zelfs de knobbeltjes en poliepen op u stembanden beginnen, die ervoor kan zorgen dat uw geluid constant hees of schor is. Als je er vanaf wilt komen dan is een operatie de enige optie.

oplossing voor het vervelende gevoel in u keel.

De beste manier volgens de KNO-artsen om van het vervelende gevoel in u keel af te komen is, door water te drinken of door het zuigen op een keelsnoepje. Ook kunt uw neuriën en flink slikken kan ook helpen. Dit zorgt er immers voor dat de slijmvliezen in uw keel nattig worden, hierdoor wordt er minder slijm aangemaakt.

Tags: