Hot!

Formule 1

Formule 1

Formule is naast het voetbal misschien wel een van de bekendste sporten en dan vooral in Nederland. Steeds meer mensen kijken in het weekend naar de formule 1 of gaan zelfs naar het circuit toe om hun favoriete coureur rijder te supporten. Formule 1 is een autosport en bestaat al zo’n ongeveer 70 jaar. 

Max Verstappen

De bekendste formule 1 coureur uit Nederland is toch wel Max verstappen. Max Verstappen is 24 jaar en op 17 jarige leeftijd begon verstappen met de autosport. Hij kwam direct in het Red Bull team waar hij nu nog zit. Verstappen is de jongste persoon ooit die zijn debuut in de formule 1 maakte. De vader van Max Verstappen deed ook aan de autosport ‘Jos Verstappen’, dus Max heeft het wel in zijn bloed zitten.  De grootste rivaal van team Red bull is team Mercedes en Lewis Hamilton is de grootste rivaal van Max Verstappen. Verstappen staat tot nu toe op de nummer één plaats in het WK stand. Max zijn teamgenoot is Sergio Pérez sinds 2021. Verstappen begon als karter met een leeftijd van vier jaar en werd later op een oudere leeftijd van zeventien jaar gevraagd voor de formule. In 2015 is Max verhuist naar Monaco en woont daar nu. Sinds Max Verstappen het goed doet in de autosport kijken steeds meer Nederlanders naar de formule 1.

Kwalificatie

Een formule wedstrijd duurt vaak het hele weekend. Op de vrijdag en zaterdag zijn er vrije trainingen. Na de vrije training op de zaterdag vindt de kwalificatie plaats. De kwalificatie bepaalt de startvolgorde van de race voor zondag. Er zijn drie rondes. In ronde 1 of terwijl Q1 mogen alle auto’s hun rit rijden in een tijd van achttien minuten. de top 5 van onder valt af en dat is hun plaats voor de race zondag. Als de Q1 is afgelopen vindt er een tweede ronde plaats de Q2. Dit is hetzelfde, de laatste vijf auto’s vallen af. Na de tweede ronde vindt er de laatste ronde plaat de Q1. In de laatste ronde wordt er gestreden voor de pole position of terwijl de nummer één startplek.De pole position wordt ook wel de ‘grid’ genoemd. Degene die deze ronde wint start dan op pole position zondag. Er zijn drie soorten formules, je hebt de formule 1, de formule 2 en de formule 3. Bij elke formule is een plaatsing nodig.

Ongelukken Formule

Helaas komt het ook wel eens voor dat er ongelukken gebeuren in de Formule 1. Er zijn in de formule 1 een hoop ongelukken gebeurd en ook veel dodelijke ongelukken. De meest recente dodelijk ongeluk is het ongeluk van Jules Bianchi. Door de regen van Japan in 2014 crashte Jules Bianchi. Voordat Jules Bianchi crashte vloog er een andere coureur al eerder van de baan af. Op dezelfde wijze vloog Jules Bianchi ook van de baan alleen dan met een hogere snelheid, hij raakte bewusteloos en liep ernstig hersenletsel op. Jules Bianchi is naar het ziekenhuis gebracht. In het ziekenhuis is hij in coma gebracht en later overgeplaatst naar een ziekenhuis in Frankrijk,Jules Bianchi is eigenlijk nooit meer uit de coma gekomen en is dus overleden. Sinds het overlijden van Jules Bianchi zijn er eigenlijk helemaal geen dodelijke ongelukken gebeurd in de formule. Wel zijn er natuurlijk nog wel andere ongelukken gebeurt, maar geen dodelijk ongelukken.