Hot!

Dropshipping

Dropshipping

Je kunt als webshop gebruik maken van dropshipping. En dit werkt als volgt: je bestelt als klant een product bij bijvoorbeeld een webshop, vervolgens plaats je een order bij je leverancier. Vervolgens gaat de leverancier het pakketje direct doorsturen naar de klant zelf. Je hoeft dus geen voorraden te houden. Ook internationale dropshipping komt voor, want online shoppen kent geen grenzen. Dit kan een oplossing voor jou zijn en vooral als je internationaal onderneemt kan dit in jouw voordeel werken. Maar dropshipping kent ook zo zijn voor en ook zijn nadelen.

De voordelen van dropshipping

Het is dus bij dropshipping de bedoeling dat je producten van leveranciers opneemt in de etalage van jouw webwinkel. De leveranciers die dit doen worden dan ook dropship leveranciers genoemd. Je hebt hierdoor dus geen last van vele voorraden. Maar wat zijn nog meer de voordelen van dropshipping?

  • Je hebt geen kosten van een grote opslagruimte
  • Ook heb je geen last van een inkooprisico. Nadat je iets verkocht hebt aan de leverancier, betaal je pas. Het inkooprijs is dan ook je verkoopprijs. De orderafhandeling kosten. En natuurlijk ook de verzending door jouw leverancier. En uiteindelijk de winstmarge.
  • Voor het inpakken en het verzenden van de pakketjes heb je geen personeel nodig. De dropshipleverancier regelt dit zelf. Dus ook dit scheelt je erg veel kosten.
  • Doordat je geen dure voorraden legt, kun je je assortiment flink uitbreiden al zou je willen. Ook heb je daarnaast geen last van restpartijen.

De nadelen van dropshipping

  • Rondom een levering ben jij alsnog verantwoordelijk, de klant besteld bij jouw bedrijf en niet bij de leverancier. Soms komt het namelijk voor dat een pakket beschadigd is, of zelf niet aankomt. Dan is het vaak de leverancier z’n fout, maar het is een beschadiging voor jouw reputatie. Daarom is het ook belangrijk dat je goede afspraken maakt met je leverancier over bijvoorbeeld garantie, levertijden, retourzendingen en voorraden.
  • De dropshipleveranciers werken vaak ook voor andere bedrijven. Zo heb je last van meer concurrentie.

Internationale dropshipping

Met drophipleveranciers samenwerken uit het buitenland is ook zeker mogelijk. Producten van deze leveranciers plaats jij dan op jouw website. Zoals het ook geld met normale dropshipping, stuur je bij een bestelling via een buitenlandse leverancier meteen door naar de klant. Maar zoals je misschien al verwacht had heeft internationaal een aantal hindernissen. Denk bijvoorbeeld aan langere levertijden, hogere verzendkosten en heb je ook vaak last van een moeilijkere communicatie. Denk dus goed na voordat je aan internationale dropshipping gaat doen, of dat dit commercieel haalbaar is voor jouw bedrijf. Maar ben je dit wel van plan, is het erg verstandig om weer goede afspraken van tevoren te maken met de buitenlandse leveranciers. Denk hierbij weer aan retour verzendingen, levertijd, en garantie, dingen die echt noodzakelijk zijn. Ook is het niet onverstandig om een overeenkomst te doen. Namaakartikelen mag je niet verhandelen. Dat is zeer strafbaar en illegaal. Zorg daarom dat jouw leverancier een overeenkomst ondertekent, waarin hij of zij belooft dat hij geen inbreuk pleegt op een eigendom dat van jou is.

Tags: