Hot!

Citroen meringue taart

Citroen meringue taart

Als je een prachtige taart wilt maken om indruk te maken op gasten of gewoon een heerlijke taart wilt met een goede vulling en een mooie wolk van gebrand eiwitschuim, dan is de citroen meringue taart wat voor jou. Je bent vast wel eens langs een goede patissier gelopen en in de etalage gekeken, misschien heb je deze taart wel eens zien staan. Deze taart heeft een heerlijke zachte smaak en is ook nog eens erg leuk om zelf klaar te maken! Een goede citroentaart stond bij mij nog op het lijstje van taarten die ik wilde maken. Door verschillende verhalen over deze taart kon ik mezelf niet meer inhouden en ben begonnen met bakken. In het begin heb ik veel gebruik gemaakt van basis recepten, maar ben later ook wat gaan experimenteren. Je kunt er zelf voor kiezen of je de taart wat zoeter wilt maken of juist net wat zuurder. Hoe dan ook, deze citroen meringue taart is een genot voor het oog en de maag. Ik maak de taart meestal voor tien personen, of tien taartstukken. De taart heeft een doorsnede van 23 cm. De ingrediënten die je nodig hebt voor de bodem zijn: 160 gram koude roomboterblokjes, 225 gram bloem, 80 gram witte basterdsuiker, een half losgeklopt ei en een klein beetje zout. De ingrediënten die je nodig hebt voor de lemon curd zijn: 50 gram maïzena, 250 ml water, 130 gram kristalsuiker, rasp van twee citroenen, sap van twee citroenen, drie eidooiers en 60 gram roomboter.

De ingrediënten die je nodig hebt voor de meringue schuim zijn: drie eiwitten en 100 gram suiker.

Bereidingswijze

Om mee te beginnen gaan het deeg voor de bodem klaarmaken. We gaan alle ingrediënten die we nodig hebben voor de bodem bij elkaar voegen en dit samen kneden tot een soepel deeg. Je kunt dit op twee manieren doen, je kunt het doen doormiddel van een keukenmachine of gewoon met je handen. Hierna gaan we de bakvorm invetten doormiddel van een bakspray of boter. Leg dan wat bloem over je blad en rol hier het deeg over uit. Bekleed dan nu de vorm met het deeg en prik een paar gaatjes in de bodem. Nu kun je de vorm in de vriezer zetten. Dit doen we zodat het deeg niet uitloopt. Nu gaan we de lemoncurd klaarmaken. Als eerste gaan we de citroenen raspen. Rasp alleen het gele gedeelte van de citroen, het witte gedeelte van de citroen is bitter dus rasp niet te veel. Doe het rasp van de citroen samen met het citroensap, het water, de maïzena en de suiker in een steelpan. Zet dit steelpannetje op het fornuis en zet het vuur laag. Roer dit mengsel continue goed door. Als je goed blijft roeren voorkom je dat er klontjes in komen te zitten. Als je al een tijdje aan het roeren bent dan wordt het een beetje dikker en wordt dit doorzichtig. Het lijkt nu een klein beetje op behanglijm. Als je zover bent kun je nu het vuur onder de pan vandaan halen en gaan we koude boter door het mengsel heen kloppen. Hierna gaan we de drie eidooiers erdoorheen kloppen. Blijf ook nu continue roeren anders gaan de eieren stollen. Als dit allemaal gedaan is gaan we de oven voorverwarmen op 180 graden. Dan is het ook tijd om de vorm uit de vriezer te halen. Giet dan rustig de lemoncurd op de boden van de vorm. Nu gaan we de taart voor 30 minuten in de oven laten bakken. Als de 30 minuten om zijn laat je de taart in de vorm afkoelen. Als de taart helemaal afgekoeld is gaan we de eiwitten stevig kloppen. Voeg bij de eiwitten telkens een klein beetje suiker toe totdat je glanzende stevige pieken kunt trekken. Als je zover bent kun je het eiwit over de taart gaan verdelen. Je kunt op twee manieren de eiwitten laten kleuren. Je kunt er een brander op zetten maar je kan de taart ook nog voor 5 minuten in de oven zetten op 180 graden. Nu is de citroen meringue taart klaar om geserveerd te worden! Eet smakelijk!