Hot!

Brassband

Brassband

Misschien heb je er vast wel van gehoord of misschien ken je het al. Een brassband. Als je een muziekinstrument speelt en in een orkest speelt ken je het vast wel, of interesse hebt in muziek. Maar wat is nou eigenlijk echt een brassband?

HaFaBra

Een brassband is eigenlijk niet meer als een muziekorkest, maar er bestaan verschillende muziekorkesten. Misschien ken je vast wel de afkorting HaFaBra, dit staat voor harmonie, fanfare en brassband. Maar wat is het verschil eigenlijk? Bij een harmonie zijn er houtinstrumenten, denk hierbij aan een klarinet, een viool en een dwarsfluit. Ook zijn er bij een harmonie koperinstrumenten of terwijl, denk hierbij aan een trompet, een euphonium en een bas. En bij een harmonie is er ook slagwerk. Bij een fanfare zijn er vooral veel koperinstrumenten zoals, Trompet, bugel en een euphonium. Ook kent de fanfare twee soorten houtinstrumenten, saxofoons en een sopraan saxofoon. Bij een fanfare mag het slagwerk natuurlijk ook niet vergeten worden! Nou de echte vraag wat is nou een brassband? Een brassband bestaat eigenlijk alleen maar uit koperblazers zoals, cornetten, euphoniums, bassen en een bugel. Er is wel slagwerk bij een brassband

Bekende brassbands

Over heel de wereld bestaan er veel brassbands. In Engeland zijn de brassbands erg bekend, een paar van deze bekende brassbands zijn;

  • Cory band
  • Black dyke
  • Brighouse

Ook in Nederland zijn er een aantal bekende brassbands, deze zijn,

  • Brassband Breukelen
  • Solibrass
  • Amsterdam brass
  • Brassband O&U

Wedstrijden

Bij een brassband horen er vaak ook wedstrijden bij. De bekendste wedstrijd onder de brassband is het NBK. Het NBK is eigenlijk gewoon niks anders als Nederlandse Brassband Kampioenschappen. Er doen verschillende soorten divisies mee, van divisie vier tot de kampioensdivisie. Elke divisie heeft een verplicht muziekstuk wat zij moeten spelen. Er zitten drie juryleden achter een doek en die beoordelen elke band. De brassband die het muziekstuk in zijn eigen divisie het beste speelt wint en is dus Nederlands kampioen. De kampioen krijgt een geldprijs mee naar huis en vaak ook een workshop en niet te vergeten natuurlijk een beker! Wordt de kampioensdivisie nou kampioen, dan mag de band die eerste is geworden naar de Europese kampioenschappen en strijd je tegen andere landen die ook kampioen zijn geworden, wordt je dan kampioen? Dan zijn dat jaar erna vaak de kampioenschappen in je eigen land. 

Opstelling

Bij een brassband is een opstelling erg belangrijk en hoor je daar goed aan te houden. De opstelling is als volgt. Aan de rechterkant zit de eerste euphonium op de hoek en zit de tweede euphonium er naast, daarnaast zit de eerste bariton en daarnaast de tweede bariton. Naast de bariton zit vaak de bugel en naast de bugel zit de solo hoorn, eerste hoorn en de tweede hoorn. Naast de hoorns zitten de solo cornetten, naast de solo cornetten zit de principal cornet. Dit is in een half rondje dus de solo cornetten komen aan de linkerkant uit en de hoorns zitten in het midden van de halve cirkel. Achter de euphoniums zitten de trombones, solo trombone, tweede trombone en bas trombone. In het midden van de cirkel achter de hoorns zitten de es bassen en be bassen. Naast de bes bassen zitten de derde cornetten, tweede cornetten, de repiano en de es cornet. Achter de band staat nog het slagwerk en de dirigent staat in het midden voor de band. Dit is de opstelling van een brassband. In een brassband zitten zo’n ongeveer 30 tot 35 mensen.

Tags: