Uit dit recept ontstaat een hoeveelheid van 30 stukjes baklava.
Hieronder staan de ingrediënten en benodigdheden voor dit recept:
- Ongeveer 150 gram boter (ongezouten)
- 150 gram walnoten (gemalen, niet te klein)
- 150 gram amandelen (gemalen, niet te klein)
- Twee eetlepels suiker
- 22 vellen gesneden filodeeg
- Twee theelepels kaneelpoeder
Ingrediënten siroop:
- 360 gram suiker
- Twee theelepels honing
- ½ citroensap
- Citroenschil
- Twee of drie kaneelstokjes
Baklava
Baklava is een bekende Turkse, zoete lekkernij, het wordt meestal gekocht of zelf gemaakt op bijzondere (feest)dagen. Baklava is erg zoet en machtig, dus is één of twee stukjes baklava meer dan genoeg. Baklava wordt ook gegeten met ijs, dit zorgt ervoor dat het minder zoet wordt en het maakt de smaak extra lekker.
Het wordt ook vaak gegeten door de Grieken. De Grieken zeggen dat baklava oorspronkelijk uit Griekenland komt, dit is niet waar. Baklava komt oorspronkelijk uit het Ottomaanse rijk van Turkije.
Baklava is ontstaan in Gaziantep. Tijdens het Ottomaanse rijk namen de Grieken het recept van baklava over en deden alsof het een Griekse specialiteit was.
Ook wordt er door Armeniërs en Arameeërs gezegd dat baklava een Armeense en Aramese specialiteit is.
In baklava zit filodeeg, boter, walnoot, pistachenoot of amandel, kruiden als kruidnagel en kaneel, vanillesuiker, citroensap of sinaasappelrasp en siroop van enorm veel honing en suiker. Door de enorme hoeveelheid suiker en vet is het ook erg calorierijk. Om de hoeveelheid suiker te verminderen drinkt men er vaak koffie of thee bij.
Baklava bereidingswijze
Baklava wordt in Turkije op verschillende manieren gemaakt. Hieronder een beschrijving van één van die manieren:
Verwarm eerst de oven op 180 graden en maak vervolgens de siroop. Doe dit door middel van suiker, honing, citroensap, kaneelstokjes, citroenschil en 250 milliliter water te koken in een steelpan. Laat het ongeveer 5 minuten sudderen, haal het vervolgens van het vuur af en laat het afkoelen.
Pak een kom om er de walnoten, suiker, amandelen en kaneelpoeder in te mengen.
Pak de 22 vellen filodeeg erbij en zorg dat ze afgedekt zijn met een doek, zodat het niet gaat uitdrogen.
Vet de ovenschaal van 20 bij 30 centimeter in met de ongezouten boter.
Leg één vel filodeeg in de ovenschaal en doe er wat boter op, doe dit vervolgens met 10 vellen zodat het de bodem bekleed.
Verspreid het notenmengsel voor ongeveer de helft over de vellen filodeeg, druk dit stevig aan en strijk het glad. Leg hier twee vellen filodeeg bovenop en smeer ze allebei in met boter. Verspreid daarna de rest van het notenmengsel er drukkend overheen. Leg nu één voor één de 10 ingesmeerde vellen filodeeg erop.
Pak een mes en snijd hiermee ruitvormen van circa 6 bij 6 centimeter. Doe een beetje water over de vellen heen zodat het deeg niet gaat krullen.
Laat de baklava nu voor circa 30 minuten in de voorverwarmde oven van 180 graden tot de baklava er van boven goudgeel uitziet. Giet nu langzaam de siroop er overheen.
Als het helemaal is afgekoeld is het klaar om geserveerd te worden.
Baklava soorten
Dit zijn een aantal soorten van baklava:
- Baklava met pistachenoten
- Baklava met walnoten
- Baklava met walnoten en fruit
- Baklava met pistachenoten en chocola
- Baklava met pistachenoten en mascarpone
- Baklava met amandelen
Leave a comment
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.