Aubergine is een lekkere groente, en het wordt nog lekkerder door het te combineren met tomaat. Tomaat is een beetje zuur, wat er voor zorgt dat de smaak van de aubergine meer naar voren komt. Ook zorgt de tomaat voor een lekker frisse bite aan de geroerbakte aubergine.
Bereidingstijd: 20 minuten
Ingrediënten
1 aubergine
3 eetlepels olijfolie
1 teentje knoflook
1 blik tomatenblokjes
3 eetlepels pesto
1 eetpel fijngesneden basilicum
Bereidingswijze:
- Maak de aubergine schoon, en snijd de aubergine is blokjes.
- Verhit de olie in een wokpan, en pers de knoflook in de pan. Doe hier ook de blokjes aubergine bij in. Roerbak dit 3 minuten.
- Doe de tomaten in de pan, en roer goed door. Laat dit 15 minuten staan.
- Roer de pesto er doorheen en breng op smaak met zout en peper. Strooi de Basilicum er overheen. Eet smakelijk!
Dit gerecht is heel lekker te maken als hoofdgerecht, maar voor wat grotere groepen kan je het ook maken als bijgerecht. Snijd de aubergine in stukjes, dan kunnen meer mensen er van eten!
Bereidingstijd: 25 minuten
Ingrediënten
2 aubergines
50 milliliter olijfolie
1 citroen
1 teen knoflook
100 gram feta
Bereidingswijze:
- Snij de top van de aubergine af. Snij vervolgens de aubergines over de langte in plakken van ongeveer 1 cm dik. Rasp de citroen en pers de knoflook,
- Doe de olijfolie, citroenrasp, knoflook en zout en peper in een bakje. Meng dit goed en haal de aubergineplakken door dit mengsel heen. Grill de aubergines 5 minuten.
- Leg de aubergines op een bord en brokkel de feta over de aubergines. Eet smakelijk!
Auberginepizza is een heel goed en gezond alternatief voor normale pizza. In tegenstelling tot normale pizza kan je dit elke dag eten zonder aan te komen!
De bereidingstijd: 35 minuten
Ingrediënten
1 aubergine
1 ui
1 teen knoflook
150 gram tomatenpuree
1 mozzarellabasilicum
Bereidingswijze:
- Zet de oven aan op 180 graden.
- Snijd de aubergine over de breedte in plakken van ongeveer 0,5 cm. Leg deze plakken op een ovenrooster. Smeer hier wat olijfolie overheen en doe ze 15 minuten in de oven.
- Terwijl de aubergines in de oven liggen, maak je de tomatensaus. Doe wat olijfolie in een pan op middelhoog vuur, en fruit een kleingesneden uitje. Voeg hier de geperste knoflook aan toe, en bak dit eventjes. Voeg de tomatenpuree toe, en breng op smaak met zout, peper en oregano.
- Snij de mozzarella in blokjes. Haal de aubergines uit de oven. Smeer de tomatensaus uit over de aubergines, en strooi de mozzarella er overheen. Doe de pizza’s 10-20 minuten in de oven tot de mozzarella gesmolten is.
- Haal de pizza’s uit de oven en garneer met basilicum. Eet smakelijk!
Auberginerolletjes zijn heel lekker om bij een uitgebreide borrel te serveren. Het is een bijzondere borrelhap, die je gasten niet zo vaak tegenkomen. Het is wat anders dan wat plakjes salami en ham op een borrelplank.
Bereidingstijd: 15 minuten
Ingrediënten
2 aubergines
1 teen knoflook
150 gram roomkaas
Peper en zoutzongedroogde tomaten
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Gebruik een dunschiller of kaasschaaf om strookjes van de aubergine te halen. Leg deze strookjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel deze strookjes met olijfolie, en doe het 4 minuten in de oven.
- Doe de roomkaas in een bakje, en pers de knoflook erin. Snij wat gedroogde tomaatjes in stukjes, maar niet te klein. Voeg ook de tomaatjes toe aan het roomkaasmengsel. Roer dit goed door, zodat alle ingredienten goed verspreid zijn. Voeg zout en peper toe naar smaak.
- Haal de strookjes uit de oven en laat ze even afkoelen. Besmeer daarna de strookjes met het roomkaasmengsel, en rol ze op. Zet ze neer op een bordje, en garneer eventueel met fijngesneden bieslook. Eet smakelijk!