Hot!

Alles over Griekenland

Alles over Griekenland

DE GRIEKSE VLAG

De Griekse vlag is de officiële vlag van het land Griekenland in Zuid-Europa. De bijnaam van deze vlag noemen ze de blauwwitte vlag vanwege de kleuren. Hiervoor waren er nog veel andere versies en sinds 1978 is de huidige vlag van Griekenland in gebruikt genomen. De exacte kleur blauw staat niet officieel in de wet vastgelegd. Hierdoor kan deze kleur wat uit een lopen. De vlaggen die op de zee worden gebruikt is de kleur blauw meestal wat donkerder van kleur.

SYMBOLIEK

De vlag van Griekenland bestaat uit de kleuren blauw en wit. De kleur wit van de Griekse vlag staat voor de wolken en de golven. De kleur blauw van deze vlag staat voor de lucht en de zee. Bovenin de hoek van de Griekse vlag staat een blauw vierkant met een wit kruis erop weergegeven. Dit kruis symboliseert de grootste godsdienst van Griekenland genaamd de Grieks-orthodoxe Kerk. Voor de rest bestaat de vlag uit vijf blauwe vlakken en vier witte vlakken, dus bij elkaar opgeteld zijn dat er negen. De betekenis van deze negen vlakken kunnen staan voor de Griekse Mythologie godinnen van de kunst en wetenschap. Voor de rest symboliseren de kleuren van de vlag de lucht, zee, wolken en de golven dat in verband staat met de kleuren blauw en wit. De exacte kleur blauw van de Griekse vlag ligt echter niet vast waardoor deze vlag in vele tinten te zien is.

GESCHIEDENIS

De Grieken gebruikten hun eigen gemaakte vlaggen met de kleuren blauw en wit alleen waren ze niet officieel. De eerdere officiële vlag van Griekenland bevatte veel blauw dat verwees naar de Grieken. De vlag met aan de boven en onderkant een rode balk verwees naar de Ottomanen. In 1769 hielden de Grieken een opstand omdat ze een eigen land wilde vormde maar dat mislukte. Hierdoor maakten ze een eigen vlag met een wit doek en een blauw kruis erop weergegeven. In 1822 werd Griekenland onafhankelijk en wilde daardoor deze vlag officieel vastleggen. De kleuren van de Griekse vlag werden omgedraaid van wit blauw naar een blauw doek met een wit kruis erop weergegeven. De huidige vlag van Griekenland werd in 1969 ontworpen, maar zes jaar later maakten ze de verandering weer ongedaan. De huidige vlag van Griekenland werd in 1978 gekozen.

HET ONTWERP

Sinds de Griekse Revolutie in het jaar 1821 zijn de kleuren en het patroon van de vlag van Griekenland veranderd. De strepen zouden in eerste instantie de lettergrepen in de zin van: “Eleftheria i Thanatos” (Vrijheid of dood) representeren. Er is ook een versie van de vlag van Griekenland waarbij de strepen staan voor het Griekse woord Eleftheria dat staat voor de vrijheid. Deze woorden lieten de mensen inspireren om te vechten voor hun vrijheid en te winnen van de slavernij die al 400 jaar aan de gang was. Het gestreepte patroon van de Griekse vlag kon je vergelijken met de golven van de zee die de artistieke kusten van Griekenland zou omringen. De afwisseling van de kleuren blauw en wit zorgen ervoor dat deze vlag op de Egeïsche zee lijkt.

GRIEKSE EILANDEN

Thera is een Grieks eiland dat in de Egeïsche Zee ligt met het bijbehorende eilandengroep Cycladen. Dit eiland ligt in het noorden van Kreta en ten zuiden van Naxos en Paros. Dit grote eiland bestaat uit eigenlijk zes eilanden genaamd Thira, Thirasia, Aspronisi, Paléa Kaméni, Néa Kaméni en Christiani. De eilanden zijn ontstaan door uitbarstingen van een vulkaan die in het midden van de eilandjes stond. Daardoor ontstond er een ringvormige Archipel. In 2011 telde Thera naar schatting 15.000 inwoners en de hoofdstad ervan is Fira. Dit eiland is aangewezen door de IAVCEI en dat is in verband met de geschiedenis van grote uitbarstingen bij de nabijgelegen bewoonde gebieden.

RODOS

Deze oude stad is in het jaar 1998 toegevoegd aan de lijst van het Werelderfgoed van UNESCO. Je kunt er langs de muren die om de gehele stad heen staan goed wandelen want er loopt langs deze muren een voetpad of een promenade. Meestal worden er bij de haven de meeste wandelingen gemaakt en dan heb je een uitzicht over het Akti Boumbouli dat ook bij de grote commerciële haven ligt. Je kunt er ook het St. Nikolaas-fort vinden om te bezichtigen en te betreden. Deze stad heeft ook een archeologisch museum waar je de overblijfselen van de oude cultuur van Griekenland kan bezichtigen. Je kunt ook naar het Grootmeesterpaleis van de Orde bezoeken. Het is een zeer interessante mix van de geschiedenis van Griekenland. Er zijn ook veel vloermozaïeken te zien en er is veel volkskunst. Vanaf de zuidoostkant kun je het eiland Rodos per bus of boot bereiken.

KOS

Deze stad is het op twee na grootste eiland en maakt deel uit Dodekanesos dat voor de twaalf eilanden staat weergegeven. Dit eiland ligt voor de Turkse kust ter hoogte van Bodrum en het ligt ten noordwesten van Rodos. De hoofdstad van Kos heeft dezelfde naam als Kos zelf. Het eiland heeft een oppervlakte van ongeveer 290 vierkante kilometer In 2011 telde dit eiland 33.300 inwoners. Toerisme op dit eiland is ook een grote bron van inkomen op het eiland. Er zijn ook diverse gedenktekens voor de arts Hippocrates, onder andere in verband voor de God voor de geneeskunde.

SAMOS

Het eiland Samos ligt in het oosten van de Egeïsche zee en is een weelderig begroeid eiland. Dit eiland bevat ook veel goed landgoed en staat ook bekend als het waterrijke eiland waar ook veel druivengaard, olijvenbomen en dennenbomen staan en groeien. Dit smalle eiland ligt dichtbij Klein-Azië en is minder dan een anderhalve kilometer breed. Het wordt ook veel bezocht door toeristen omdat dit gebied zowat van alles te bieden zoals onder anderen een groenrijke natuur, prachtige zand en kiezelstranden. Er bevinden zich ook veel gezellige traditionele dorpen op het eiland met een rijke geschiedenis en cultuur. Je kunt er ook fascinerende grotten bezoeken de inwoners zijn over het algemeen erg vriendelijk. Samos is vooral bekend om de zoete wijn die ze daar verbouwen in verband met de natuurrijke druivengaard Er zijn ook veel wandelroutes en in de nacht is er ook veel te doen.

KLIMAAT GRIEKENLAND

Griekenland heeft voor het grootste gedeelte een mediterraan klimaat en dat komt doordat dit land zachte winters heeft en droge warme zomers. In de hoger gelegen gebieden van het binnenland in Griekenland kun je winterperiodes verwachten met kou en winterse neerslag. In andere delen van Griekenland is de mogelijkheid om er te kunnen wintersporten.

KLIMAAT IN DE WINTER

Op het eiland Kreta en het vasteland kan er de gedurende winter sneeuw vallen. Wanneer de wintermaanden in de hoofdstad Athene weer komen worden de wegen regelmatig lam gelegd doordat er zware sneeuwvallen kunnen voorkomen. Het weer kan heel snel omslaan waarbij de temperatuur tot boven de 10 graden omhoog kan stijgen waardoor alle sneeuw net zo snel verdwijnt als dat de sneeuw is gekomen. De winter heeft vaak mild weer op de eilanden en de temperatuur kan liggen tussen de 5 en de 15 graden.

NEERSLAG

Van november tot en met maart wordt er de meeste neerslag verwacht in Griekenland en dat is dan ook in de winter. In het noordwesten van het vasteland en in het zuiden van Kreta valt de meeste neerslag. Tijdens de zomerperiode valt er nauwelijks regen in het land Griekenland en is dan ook meer een regel dan een uitzondering. Doordat er nauwelijks regen valt, komt er droogte waardoor er vaak meer kans is op bosbranden in Griekenland.

HITTE

In de zomer in Griekenland is het vaak warm en droog. Er zijn vaak veel hittegolven en de temperatuur kan tot de 40 graden oplopen en dat komt elke zomer weer voor in Griekenland. Dit warme weer is voornamelijk voor toeristen de juiste reden om daar op vakantie te gaan en met name in juli en augustus ligt de temperatuur tussen de 25 en 30 graden en daarmee hebben deze maanden een gunstige temperatuur om daarnaar toe te gaan.

GRIEKSE KEUKEN

Informatie over de Griekse keuken De klassieke keuken van het land Griekenland heet Griekse keuken. Ze bereidden in die keuken authentieke mediterrane gerechten. Die gerechten kun je vergelijken met de keuken van de landen: Italië, Midden-Oosten, Balkan en Anatolië. De gezelligheid en samen eten met z’n allen is typisch in Griekenland. Omdat vroeger niet iedereen in Griekenland een eigen keuken had, gingen ze samen met buurtgenoten eten. Toen organiseerden ze braadspitten, barbecues en grills om dat met de hele buurt te delen. Momenteel word dit niet meer zo vaak gedaan als vroeger omdat nu het merendeel van de mensen nu een keuken hebben in hun eigen huis. Ze houden er wel van om met de hele familie samen te eten als een grote gezellige groep. De manier van het koken van Griekse gerechten is wel heel kenmerkend geworden. Dit doen de Grieken door veel van hun eten te grillen op een gril.

RONDREIS GRIEKENLAND

Oia is een mooie bestemming voor wanneer je naar Griekenland wilt gaan. Oia ligt op het Griekse eiland Santorini. Ook een ideale plek om van de zonsondergang te genieten en om daar bijvoorbeeld je huwelijksreis te spenderen. Een prachtige locaties om daar je trouwfoto’s te laten maken. Dit eiland heeft ook veel luce kleinschalige hotels te bieden met uitzicht op de Caldera. Met veel vistentjes in de haven. Een gezellige sfeer waar de inwoners erg gastvrij en vriendelijk zijn. Het is zeker de moeite waard om daar is naartoe te gaan en om heerlijk te ontspannen wanneer je toe bent aan rust. Deze plek is voor jong en oud en heeft je veel te bieden.

MYKONOS

Mykonos ligt op het Modaine eiland van Griekenland. Deze stad heeft veel smalle straatjes met huizen die voor het merendeels wit beschilderd zijn en weergegeven met blauwe accenten. Je kunt er ook mooie wandelingen maken en je kunt er ook een mooi klein kerkje vinden met een blauwe koepel met aan de andere kant het beroemde Alefkandra en dat is het Venetië van het land Griekenland waar ook de windmolentjes staan. Je kunt door de stad naar een hoger gelegen gebied wandelen en daar heb je dan een prachtig uitzicht op de zogenoemde witte stad. Je kunt daar ook fascinerende foto’s maken van de stad en om elke hoek kun je wel een leuk barretje of winkel vinden waar je lekker wat kan gaan drinken en kan shoppen. Deze stad zul je je keer op keer blijven verbazen.

RETHYMNON

De twee na grootste stad van Kreta is Rethymnon en dat is dan misschien ook wel de gezelligste omdat de inwoners daar erg gastvrij zijn en je vriendelijk begroeten en een praatje met je willen maken. Er zijn ook veel studenten van de universiteit die zich in de oude stad bevindt dus de stad blijft van begin middag tot laat in de avond vol. Er zijn veel tavernes onder invloed van de vele terrasjes. De kwaliteit van het eten op het eiland is redelijk goed met een leuke prijs dat niet te duur is. Op het terras van een restaurant kun je het schilderachtige Venetiaanse haventje bezichtigen en je kunt door de smalle straatjes lopen in gedeeltes die al eeuwen oud zijn waardoor je de cultuur beter kan ervaren. Bovendien heeft deze stad ook een lang en breed zandstrand waar je lekker een lange wandeling op kan maken. Meerdere natuurwandelingen heeft het eiland ook voor je te bieden.

KOKKARI

Bij de Nederlanders is Kokkaris op het Griekse Eiland Samos het meest geliefd. Dit komt door de gezellige badplaats waar je makkelijk een praatje kan maken en het eiland heeft ook veel kleine straatjes en tavernes aan zee met een smalle landtong die aan een stuk over het strand doorloopt gesplist in twee schiereilandjes die je daar kan bezoeken. Kokkarie is een gezellige vakantiebestemming met een leuke boulevard en een fijn strand. In de nabijgelegen omgeving ben je al snel omringd door de mooie stranden en wanneer je wat wilt eten kun je ook goed terecht in familierestaurant waar je gezellig met zijn allen kan eten. Je kunt er ook excursies maken en met een huurauto ernaar toe gaan