Hot!

Alles over Denemarken

Alles over Denemarken

Denemarken ligt in Scandinavië, met Finland, Zweden, IJsland en Noorwegen. In het Noorden van Europa ligt het. De enige land dat grenst met Denemarken is Duitsland. Het land grenst aan de twee zeeën: Noordzee en Oostzee. Kopenhagen is de hoofdstad van Denemarken. De totale oppervlakte van Denemarken is 43.094 km2. Het bestaat uit het grote deel schiereiland. Daarnaast zijn er 3 grote eilanden Sunen, Seeland en Lolland. Denemarken heeft een totaal inwoners van 5.605.948. De inwoners wonen meestal in stedelijke gebieden.

GESCHIEDENIS

De koning Harald Blauwtand heeft Denemarken in de 10e eeuw opgericht tijdens de Vikingen tijd. De Koning heeft de Deense mensen allemaal bekeerd tot het christendom. Denemarken heeft in de 11e eeuw kort Engeland overgenomen en in 1397 waren ze verenigd met Scandinavië. De samenwerking met Zweden was tot 1523 en de samenwerking met Noorwegen was tot 1814. Ribe is een stadje in Denemarken en is een oud stadje dat is opgericht in 710. In de Tweede Wereldoorlog hebben de Duitsers Denemarken bezet tot aan 17 juni 1944. Denemarken is vanaf 1973 kandidaat van de Europese unie.

LEGOLAND

In het jaar 1968 werd in het stad Billund in Denemarken een Legoland park gemaakt. Dit maakte deel uit van miniatuurwereld, alles van Lego-steentjes. Het park is sinds dien heel erg populair. In het eerste paar jaar waren er al een half miljoen mensen iedere jaar. In de jaren later is dit zeker achtmaal groter. Een investeringsbedrijf uit Amerika heeft in 2005, 70% van de aandelen gekocht. LEGO had dus maar 30% over van de aandelen.

BEVOLKING

De bevolking van Denemarken bestaat uit Groenland, Faeröer en Denemarken. In Denemarken zijn er dus Groenlandse, Faeröerse en Duits mensen. Natuurlijk zijn er daarbuiten ook uit overige landen. De grootste stad met het meeste inwoners is Kopenhagen met 548.443 inwoners.

TAAL

In Denemarken praten ze vooral Deens. Deens is een Germaanse taal met dialecten. Duits wordt in een klein gebied in Zuid-Jutland gesproken. Er zijn natuurlijk ook immigrantentalen zoals Turks, Arabisch enzovoort.

RELIGIE

Christendom is sinds 1100 de belangrijkste geloof wat er in Denemarken werd beoefend. Door Hans Tausen in 1536 kreeg de kerk een reminrichting. De Evangelisch-lutherse Kerk werd dit genoemd. Elke kerk werd bestuurd door een lid van een gekozen raad in de kerk.

INWONERS DENEMARKEN

De oppervlakte van Denemarken is in totaal 43.094 km² en het bevolkingsaantal was in 2017 circa 5.605.948. De meerderheid van de inwoners van Denemarken, dus de Denen geloven in het protestantisme. De rest van de inwoners is islamitisch. Deens is de taal die wordt gesproken door de Denen, het Deens is ook te onderscheiden in een aantal dialecten. Door een kleine hoeveelheid van de inwoners wordt Duits gesproken en door de immigranten vooral Faeröers, noors, Zweeds, turks en Arabisch.

DENEMARKEN

Denemarken (ook wel Danmark, landcode DK) ligt in het land Scandinavië. Scandinavië ligt in het noordelijke gedeelte van Europa. Denemarken grenst aan Duitsland, de Noordzee en de Oostzee. Het klimaat van Denemarken lijkt erg veel op het klimaat van Nederland. In de winter is het wel wat koeler dan in Nederland. In de zomer is het in Denemarken rond de 20 tot 25 graden. Denemarken is een Koninkrijk (Kongeriget Danmark) en deze wordt samen met Faeröer en Groenland gevormd. Margrethe II is de koningin van de monarchie in Denemarken. Kopenhagen (København) is de hoofdstad van Denemarken en heeft een oppervlakte van circa 88 km². Denemarken bestaat buiten de hoofdstad uit een aantal andere grote steden. Dit zijn: Aalborg, Aarhus, Odense en Roskilde. Deze steden vormen samen met de hoofdstad de bestuurlijke indeling van Denemarken. Denemarken hoort bij de Europese Unie, maar er wordt nog wel met de Deense kroon betaald. Dit komt omdat Denemarken niet in de eurozone ligt. Er kan wel met de euro betaald worden op bepaalde toeristische locaties, zoals luchthavens, musea en toeristische steden.

Populaire bezienswaardigheden in Denemarken zijn onder andere:

  • Tivoli, dit is een erg bekende attractiepark in Kopenhagen.
  • Legoland Billund, dit is wereldwijd de eerste Legopark en is geopend in 1968.
  • Slot Frederiksborg, dit is een kasteel in Hillerød dat gebouwd is vanaf 1600 tot 1620.

GESCHIEDENIS DENEMARKEN

Sinds 1973 hoort Denemarken bij de Europese Unie. De Vikingen zorgden tussen de 8e en de 11e eeuw ervoor dat Denemarken een erg machtige land was. Dit deden de Vikingen samen met de Zweden en de Noren (die nu ook behoren tot Scandinavië). Uiteindelijk verenigde Harald Blauwtand, de Vikingenkoning het land en zorgde ervoor dat mensen zich bekeerden tot Christen. In het jaar 1397 werd Denemarken verenigd met Zweden en Noorwegen. Met Zweden duurde de unie ongeveer 126 jaar en met Noorwegen ongeveer 417 jaar.

BESTUURLIJKE INDELING

Denemarken had tot het jaar 2007 in totaal 13 provincies, deze zijn in het jaar 2007 afgeschaft en zijn vervangen door de volgende 5 regio’s:

  • De eerste regio is ook de hoofdstad van Denemarken, namelijk Kopenhagen.
  • De tweede regio is Aarhus en ligt in Midden-Jutland.
  • De derde regio is Aalborg en ligt in Noord-Jutland.
  • De vierde regio is Roskilde en ligt in Seeland.
  • En de vijfde regio is Odense en deze stad ligt in Zuid-Denemarken.

Het bevolkingsaantal van Kopenhagen is in 2017 5.748.789, in Aarhus is dit 1.304.253, in Aalborg 587.355, in Roskilde 832.553 en in Odense is dit 1.217.224

DEENSE TAAL

De Deense taal word door ruim vijf en een half miljoen mensen gesproken die vooral uit Scandinavië komen. Het is een formele taal die gesproken word in Denemarken door alle Denen. Ook word het Deens gesproken in Groenland en een kleine eilanden groep Faeröer dat iets boven Engeland ligt. Het Deens wat op die eilanden groep word gesproken, heet ook wel Straat Deens. Je hebt ook in het Duitsland een provincie Sleeswijk-Holstein waar ook Deens word gesproken maar niet door enorm veel mensen omdat daar in Duitsland de officiële taal Duits is. Dit komt omdat de provincie tegen Denemarken aan ligt waardoor bij de grens een mengeling aan talen komt waardoor mensen van die provincie er voor kozen om Deens te praten. De taal Deens heeft een alfabet wat afkomstig is van het Latijnse alfabet, alleen is er een verschil dat in het Deens na de Z er nog drie letters er bij zijn. Die zijn Å,Æ, en Ø.

OORSPRONG VAN DE DEENSE TAAL

Vroeger bestond de Oudnoorse taal die afkomstig was van Noordse Germaanse talen. De West Germaanse soort talen kwamen ze ook tegen waardoor het moeilijker werd om te communiceren met al die talen door elkaar. Uiteindelijk bleef de Noord Germaanse taal overeind waaruit 1 taal uitkwam. Die dus Oudnoors werd genoemd. In deze taal waren er twee gebieden de west noorden en oost noorden. Het westen toebehoorde de voorlopers van het IJslands, noors en Faeröers. Uit het oosten kwamen juist later de talen Zweeds en Deens. In de loop van de jaren werden die talen de huidige Scandinavische talen. Doordat de talen zo met elkaar betrokken waren was al snel bij een nieuwe innovatie dat het werd over genomen door de andere drie talen. Het enige voordeel daaraan nu op dit moment is dat de Zweedse taal, Deense taal en Noorse taal elkaar dus altijd goed kunnen verstaan. Waardoor er ook weer dialecten ontstaan. Er zijn ook twee soorten Deens het Standaard deens en het Rijksdeens. Dit verschil kun je vooral zien op de Jutland en Eiland-Deens. Op het eiland word er de standaard taal gesproken wat je ook in de hoofdstad van Denemarken hoort Kopenhagen. Aan zo’n inwoner kun je dan niet horen dat hij ver buiten de hoofdstad woont. Juist het Jutland bestaat uit Friese en Duitse woorden geluiden waar je duidelijk het verschil kan horen. Van het eiland Bornholm is de standaard Deense taal juist niet bekend. Daar word een dialect gesproken dat Skans heet. Daar proberen inwoners zo veel mogelijk om het dialect te behouden maar de mensen die er naar toe verhuizen kunnen de taal niet en jongeren leren het ook niet.

KENMERKEN VAN DE DEENSE TAAL

Het Deens kun je herkennen van een bepaalde lidwoord dat word gebruikt bij de vervoeging van werkwoorden. De klanken de gebruikt worden in de Scandinavische talen kun je ook goed herkennen in het Deens. Het Deens heeft met de talen Fries, Noord Nederlands en Zweeds gemeen omdat ze allemaal een woordgeslachten hebben dat uit twee dingen bestaat zijdig of onzijdig.

KLIMAAT

Denemarken verschilt in klimaat niet veel van Nederland. Denemarken heeft een gematigd zeeklimaat. Dat betekent dat ze niet hele warme zomers hebben en ook geen hele koude winters. Rondom Denemarken ligt ook veel zeewater, dit heeft ook invloed op het klimaat. Het oosten en westen van Denemarken verschillen erg van elkaar, in het oosten van Denemarken is de temperatuur over het algemeen lager dan in het westen. Hogedrukgebieden in Denemarken duren langer dan in Nederland, wanneer er dus een warme periode is duurt die langer en een koude periode ook. Er valt ook minder regen in Denemarken vergeleken met Nederland. De gemiddelde temperatuur in Denemarken per jaar is 7,3 graden.

ZOMERS

In juni, juli en augustus schijnt de meeste zon in Denemarken. In Denemarken schijnt er in de zomer een hoop zon, ruim 700 zonuren. Denemarken heeft dus warme zomers met veel zon. In Denemarken schijnt dus meer zon dan in Nederland (Nederland schijnt er 600 uren zon gemiddeld in de zomer). Dit komt ook doordat het in Denemarken langer licht is. In Denemarken is het in de zomer vrijwel nooit 30 graden. Maar door de lange hogedrukgebieden blijft de zon vaak lang schijnen. De gemiddelde temperatuur in de zomer is rond de 20 tot 22 graden. Door dat het in Denemarken niet te tropisch is, is dit een druk vakantieland voor gezinnen met jonge kinderen. Snachts daalt de temperatuur in de zomer wel stevig, dus moet je goeie warme kleding aantrekken wanneer je gaat slapen.

WINTER

In oktober kan het in het Noorden van Nederland al erg koud zijn en het kan zelfs al vriezen en sneeuwen. Denemarken ligt gemiddeld 30 tot 60 dagen onder met sneeuw, er valt meer sneeuw dan in Nederland. Afhankelijk van welke locatie je in Denemarken bent valt er sneeuw, in het noorden valt er meer sneeuw dan de rest van Denemarken. De winter is in Denemarken vrij grijs en de zon laat zich weinig zien er is juist veel meer mist. In de winter komt de temperatuur nauwelijks boven het vriespunt, het kan zelfs als er sneeuw ligt rond de -20 en -30 graden worden. Doordat het in de winter heel koud is en veel sneeuw valt ziet het land er een stuk anders uit, omdat het bedekt is met sneeuw. Denemarken heeft over het algemeen dus een koude winter.

WIND

Doordat Denemarken omringd is door de zee is er veel wind. In de herfstmaanden is er het meeste wind, de windkracht kan oplopen tot windkracht 12. Windkracht 12 houdt orkaankracht is en is dus extreem noodweer. Het kan ook gemakkelijk windkracht 10 tot 11 worden, hierbij staat er ook behoorlijk veel wind. Door de extreme wind vinden er aan zee een hoop windsporten plaats. De wind kan ook nare gevolgen hebben, er kunnen dingen kapot waaien en er kan veel schade worden opgelopen. De wind waait in de herfst maanden het hardst, omdat er dan veel wind vanuit zee komt. De wind in Denemarken komt meestal vanuit het westen.

RONDREIS DENEMARKEN

Denemarken kennen we allemaal natuurlijk voor de Vikingen ook omdat het in Scandinavië ligt. Nederland s iets kleiner dan Denemarken, maar wat veel mensen niet weten isdat Denemarken ook nog een paar eilanden op z’n naam heeft staan die bij het land horen. De 3 eilanden zijn, Loland, funen en Seeland. Ook is Denemarken heeft een van de leukste vakantieplekken van jonge tot oud. Natuurlijk weet niet iedereen dat, maar voor de mensen die het wel weten is Denemarken een echte pareltje die nog ontdekt moet worden door veel toeristen.

TIVOLI

Tivoli staat bekend om z’n pretpark wat 4 en een half miljoen bezoekers had in het jaar 2016 en steeds maar blijft groeien. Dit attractiepark dat in Denemarken staat heeft tientallen attracties maar heeft natuurlijk ook andere gelegenheden zoals speeltuinen, eettentjes en live entertainment. Dit park is echt een hoogpunt in de zomermaanden en heeft wel 100.000 lampen die in de avond aan gaan voor een spectaculaire ervaring. Ook zijn er andere gelegenheden zoals de Tovoli Tuinen. Dit is een fantastisch park waar veel geliefden samen naar toe gaan maar ook prima in je eentje heen kunt gaan.

AMALIENBORG

Als tweee stop voor de rondreis gaan we in de buurt verder namelijk in Amalienborg wat ook in Kopenhagen ligt. Hier kun je het eeuwenoude paleis vinden wat in 1750 is gebouwd. Tegenwoordig kun je het grote paleis bezoeken en de vier vleugels bezoeken die ze daar hebben wat een unieke ervaring geeft, omdat het gebouw zo oud is en nog steeds in stand is.

SLOT FREDERIKS ROSENBORG

Het slot Frederiksborg is gebouwd in het jaar 1600 tot het jaar 1620. Dit kasteel werd gebouwd in de Hollandse Renaissancestijl. Het kasteel ligt in Hillerod. Koning Frederik de 2e heeft tweehonderd jaar in dit kasteel gewoond totdat het een Nationaal-Historisch Museum werd in het jaar 1878. Dit plekje is zeer geschikt voor de mensen die van Historie en oude gebouwen houden en al helemaal voor de mensen die van kastelen houden.

DE KLEINE ZEEMERMIN

De kleine zeemeermin ook wel Den lille Havfrue genoemd in het Deens. Dit wereldberoemde standbeeld is gevestigd in Kopenhagen de hoofdstad van Denemarken. Het beld is gemaakt in het jaar 1876 tot het jaar 1959 door de kunstenaar Edward Eriksen. Dit kunstwerk is in de laatste jaren flink beschadigd wat vooral door vandalen is gebeurd en werd zelfs in 1964 werd onthoofd. De gemeente heeft sindsdien besloten om het standbeeld verder in het water te zetten zodat het lastiger is voor vandalen om het beeld te beschadigen en de ervaring verpesten van de andere toeristen.

LEGOLAND BILLUND

Als laatste stop van de rondreis is er een lange reis naar het westen gepland om daar te stoppen in Legoland Natuurlijk. Het park inmens groot en wel evengroot als vijftien voetbalvelden bij elkaar. Het park is ook grotendeels gemaakt van lego vandaar de naam Legoland. Het park opende in 1968 en heeft op de dag van vandaag nog steeds ongeveer 6 duizend mensen op een dag.

VAKANTIE HUIS DENEMARKEN

Informatie over Denemarken, Denemarken is het zuidelijkste land in Scandinavië en ligt in het noorden van Europa. Denemarken vormt met Faeröer en Groenland het koninkrijk Denemarken. Denemarken ligt ook onder zweden waar het mee is verbonden door middel van een brug. De oppervlakte van Denemarken is 43.094 km2 groter als Nederland dus. Denemarken bestaat vooral uit allemaal kleine eilandjes en drie grote eilanden. Inwoners aantal van Denemarken staat op 5.605.948 waarvan de grootste deel in het stedelijke gebied leven. Denemarken is ook lid van de Europese unie alleen gebruiken ze niet de euro maar hun eigen munteenheid de Deense kroon. De taal die in Denemarken wordt gesproken is gewoon Deens.

REDENEN WAAROM JIJ EEN VAKANTIEHUIS IN DENEMARKEN MOET NEMEN

Je hebt duizenden kilometer kust wat mooi is om te zien, waar we Nederlanders veel van houden is fietsen natuurlijk en in Denemarken heb je ook veel fietsroutes en wandelroutes, in de vakantiehuizen in Denemarken mag je ook dieren meenemen dus het is diervriendelijk en natuurlijk veel zee en meren wat mooi is om te zien.

POPULAIRE BESTEMMINGEN IN DENEMARKEN

Er zijn veel populaire bestemmingen maar Bornholm is toch wel echt een aanrader als je van romantiek houd. Bornholm is een heuvelachtige eiland met veel mooie dorpjes, mooie zandstranden, rotskusten, rivieren en natuurlijk groene bossen. Kopenhagen is ook een echte aanrader de hoofdstad van Denemarken staat bekend om de mooie designermerken die ze hebben daar dus als je van shoppen houdt, zou ik zeker een dagje Kopenhagen aanraden.

BEZIENSWAARDIGHEDEN IN DENEMARKEN

Legoland is de bekendste attractiepark in Denemarken en een leuke ervaring voor de familie. In legoland heb je activiteiten voor de hele familie en dat maakt het zo leuk voor de familie het zijn ook niet altijd dezelfde activiteiten, elk jaar komen er nieuwe activiteiten. Een aantal activiteiten zijn bijv. Achtbaan, spookhuis en het opperhoofd van de indianen. Knuthenborg safaripark is ook een aanrader om te doen. In dit grote safaripark leven meer dan 70 verschillende soorten dieren. Hier kun je met je hele familie naar toe er is hier zoveel te zien en te doen. Je rijdt in knuthenborg safaripark met je eigen auto langs de wilde dieren zo kun je de prachtige wolven- en tijgerbos zien en dan heb je ook nog een natuurspeeltuin daar zijn verschillende activiteiten te doen voor elke leeftijd. Je kunt natuurlijk ook een voetbalwedstrijd bezoeken van FC Kopenhagen de grootste voetbalclub van Denemarken die uitkomt in de SAS-liga waar 12 teams strijden voor het kampioenschap of handbal is ook een van de bekende sporten daar. Handbal in Denemarken is het hoogste niveau van Europa daar kan de rest wel een voorbeeld aannemen dus een wedstrijd bezoeken van een handbalteam is ook wel een aanrader.

KLIMAAT DENEMARKEN

Denemarken heeft een zeeklimaat. In de winter raakt de Oostzee enkele keren met ijs bedekt, waardoor de winter erg streng is. In de maanden januari,februari schommelt het rond de 0 graden. En in de maanden van juli augustus is het meestal rond de 18 graden. Gemiddeld valt er 600 millimeter neerslag per jaar.