Hot!

Affiliate marketing

Affiliate marketing

Het begrip marketing kennen we nu allemaal onderhand wel, niet zo lastig zou je denken in de eerste instantie. Wel gaan we er nog wat verder op in, en dan met name op affiliate marketing. Wat is affiliate marketing? hoe werkt affiliate marketing? en wie zijn er bij dit proces betrokken?

Affiliate marketing, wat is het?

Je kan affiliate marketing zien als een van de vormen van internetmarketing, adverteerders belonen hun affiliates (met andere woorden hun partners) voor het verkopen van de gegenereerde of leads, voorbeelden hiervan zijn abonnementen en lidmaatschappen, aan de partners. Affiliates kunnen dit laten zien door bijvoorbeeld reclame en advertenties op hun eigen website te weergeven. Wanneer bezoekers van de website op de advertentie/reclame klikken en hierdoor een lead of verkoop volgt, krijgt de affiliate van de adverteerder een vergoeding.

Partijen betrokken bij affiliate marketing.

Het hierboven uitgelegde proces bevat dus meerdere personen of bedrijven om het proces te kunnen laten verlopen. Wie zijn er allemaal betrokken bij affiliate marketing:

  • De adverteerders: de partij die zijn/haar diensten of producten aanbied via internet, met name in de specifieke vorm van webwinkels. De adverteerder bepaalt van te voren welke vergoeding er voor welke acties zal plaatsvinden, daarnaast zorgt de adverteerder voor promotiemateriaal als een tekstlink of reclamebanner.
  • Affiliates (uitgevers): de taak van hun is om ervoor te zorgen dat de bezoekers via het door de adverteerders gestelde promotiemateriaal bij de adverteerders websites zelf komen. Het doel van deze acties is dat het moet leiden tot meer acties op de online website, zoals een lead of een verkoop.
  • Affiliate netwerken (tussenpersoon): aan het woordje ‘tussenpersoon’ is al te zien dat dit dus een schakel is die voor de verbinding zorgt in het proces tussen de bovenstaande partijen. De taak van de tussenpersonen is het zorgen voor het afhandelen van het betalen en de transacties meten in de software.
  • Affiliate-CMS platforms: de software die nodig is voor de uitgever om gebruik te kunnen maken van het advertentiemateriaal, er zijn verschillende partijen die deze software aanbieden.

Begrippen van affiliate marketing:

Cost per click: dit staat los van het bovenstaande proces qua hoeveelheid leads etc, dit gaat om dat er een bepaald bedrag (denk niet aan euro’s maar aan centen) per klik die naar de site leidt van de adverteerder.
Cost per lead: hierbij wordt er een vergoeding voor leads uitgegeven als de bezoeker contact opneemt via affiliate met de adverteerder, we spreken dan over acties die niet gelijk hoeven te leiden tot de gewenste omzet. Dan praten we namelijk over de volgende stap: de adverteerder zijn einddoel is natuurlijk wel omzet, dus hij moet ervoor gaan zorgen dat de interesse van de bezoeker niet allen bij alleen interesse blijft, maar ook daadwerkelijk leidt tot een aankoop